Potraviny a. s. II
Www. ZLO. cz - Potraviny a. s.
Pokračování
Nikdo nemohl do místnosti přinést žádný nápoj, protože... prostě nemluvil o ničem jiném, než o vodě. Nevím, jestli věděl, co se s ním děje, a doufám... Já nevím... Vidět, jak nádherné, dokonale zdravé dítě zemře během 12 dní... Bylo prostě neuvěřitelné, že to způsobilo jídlo. Co nám přidělalo další bolest, bylo, že trvalo dva nebo tři roky, a museli jsme si na to najmout právníka, než jsme dokázali, že to maso bylo nakažené. Už 1. srpna byl můj syn v nemocnici. Udělali ve výrobně test na E. coli, který byl pozitivní. Stahovali maso až do 27. srpna, 16 dní po jeho smrti. Pokud budeme mít další sezení, což určitě budeme, byla bych ráda, kdybyste přišla. - Nepřestávejte bojovat. - Děkuju, vy také. Přes smrt svého dítěte se nikdy nepřenesete. Najdete si nový normální stav. - Tudy? - Ano. Určitě tudy? Vložili jsme v naši vládu důvěru, že nás ochrání, ale nejsme chráněni ani na základní úrovni. Roku 1998 Ministerstvo zemědělství zavedlo mikrobiální testování na salmonelu a E. coli 0157:h7. Ideou bylo, že pokud výrobna opakovaně v testech selže, ministerstvo ji zavře, protože má zjevně trvalé problémy s kontaminací. Asociace producentů masa a drůbeže okamžitě Ministerstvo zemědělství zažalovaly. Soudy v podstatě rozhodly, že ministerstvo nemá pravomoc zavřít výrobny. Znamenalo to, že jste mohli mít masné nebo drůbeží výrobky, které se hemží salmonelou, a Ministerstvo zemědělství s tím nic nezmůže. Jako přímá reakce byl uveden nový zákon, který vešel ve známost jako "Kevinův zákon". Kevinův zákon by vrátil Ministerstvu zemědělství pravomoc uzavřít závod, který opakovaně vyrábí kontaminované maso. Zdá se to jako jasná, přirozená věc. - Jak se vede? - Dobře. Pracujeme na tom už 6 let a stále nebyl schválen. Mám pocit, že máme šanci, větší šanci, že tentokrát projde. Myslím, že z pohledu zákazníka mnoho lidí podporuje myšlenku, že by zaplatili víc, pokud by měli záruku vysokého standardu bezpečnosti. - Ano. - Ale také vím, že v řetězci výroby potravin jsou i jiní hráči, kteří s tím mají problém, protože v tom spatřují navýšení nákladů. Myslím, že výhodou je... Občas mi připadá, že průmysl měl lepší ochranu než můj syn. A to mě přimělo stát se obhájkyní. Jen v posledních letech došlo k několika výskytům nemocí přenášených potravinami, které způsobily významné ztráty. Očividně se náš současný postoj na dohled a ochranu potravin nesetkává s potřebami amerických rodin. Je pro mě opravdu těžké vyprávět o Kevinovi. Ale jediný způsob, který může zabránit, aby se to samé stalo někomu jinému, je jít tam a mluvit o tom. Toho dne se objevily dva výskyty E. coli. V INDIANĚ POTVRZEN 7. PŘÍPAD NÁKAZY E. COLI Šest z nich jsou děti ze základní školy, pak sourozenci, a tady v jiném okrese Kentucky je další, takže... Bude to sedm let, co můj syn zemřel. Jediné, co jsem po společnosti chtěla, bylo, aby řekli: "Omlouváme se. Vyrobili jsme vadný produkt, který zabil vaše dítě, a zajistíme, aby se to už nikdy neopakovalo." Nic víc jsme nechtěli a ani tohle nám nedali. Potravinářský průmysl vždycky bažil po větší efektivitě, ale každý pokrok v efektivitě přináší problémy. Pokud přestanete dobytek ve výkrmnách krmit kukuřicí a nahradíte ji na pět dní trávou, jejich žaludky se zbaví 80 % E. coli. Ale to samozřejmě průmysl nedělá. Jejich přístup je takový, že když mají takový systémový problém, nepodívají se, kde je chyba v systému, přijdou s technologickou náplastí, která umožní systému přežít. HOVĚZÍ PRODUKTY, a.s. SOUTH SIOUX CITY, NEBRASKA Vyrovnávací nádrž 5x5, nízká hladina. Nízká hladina. Tohle je naše operační centrum. Naše závody ovládáme odtud. Kde máme Chicago? Tamhle. Georgia, Utah, Kansas, Nebraska, Texas, L. A., Ohio. Ovládáme všechny parametry převodů, rychlost motorů... Všechno to řídíme odsud. Vybudovali jsme něco, v čem máme z pohledu bezpečnosti potravin náskok před všemi ostatními. Myslíme, že dokážeme snížit výskyt E. coli 0157:h7. Právě jsme začali pracovat se čpavkem a hydroxidem amonným. Čpavek zabíjí bakterie, takže jsme ho zařadili do procesu zpracování. Jsem prostý mechanik. To jsem. Stroje si navrhujeme sami. Tohle je náš konečný produkt. Konečný produkt. Složka masa do hamburgerů čpavkem očištěná od E. coli. Je vaše maso ve většině hamburgerů v této zemi? V 70 %. Domníváme se, že za pět let bude ve 100 %. Máme nějaké konkurenty. Myslím, že je porazíme. Ještě jednou. Je to svazek mezi vědou a technologií. MENU ZA DOLAR Chtěl bych dolarovky. - Pět rodeo cheesburgerů. - Pět rodeí. Dobře. Dva kuřecí sendviče. - Ještě něco? - Dva malé nápoje a velkého Dr. Peppera. - 11,48. - Díky. První okénko, děkujeme. Nepřemýšlíme o zdravé stravě, protože jsme si zvykli myslet, že všechno je zdravé. - Tady, prosím. - Děkuju. - Pěkný den. - Taky, děkuju mockrát. Teď když vím, že je tohle jídlo nezdravé, cítím se provinile, když ho dávám svým dětem. Ale protože z domova odjíždíme v 6:00, nemáme čas vařit. Zpátky se dostaneme tak ve 21:00, 22:00 večer. Pokud máte jenom dolar a musíte živit dvě děti, buď půjdete do obchodu a pokusíte se najít něco levného, nebo prostě projedete drive-inem a máte pro ně dva hamburgery. "Tady máte, snězte je." Tohle ji zasytí, ne jedna položka z obchodu. Podívejte na tu brokolici. Je moc drahá. - Co teda chcete k jídlu? - Mami! Nejdřív se podívej, kolik to stojí. - Nekoupíme to. - Proč ne? Můžeš si vzít jenom dvě nebo tři. Ne. No tak... Najdeme levnější bonbóny. Najdeme levnější chipsy. Ta limonáda je hodně levná. Někdy vidíte zeleninu a řeknete si: "Fajn, jinde můžeme za stejnou cenu koupit dva hamburgery." Proč je to tak, že za 99 centů v McDonaldu koupíte dvojitý cheesburger, ale nemůžete si za tu cenu koupit ani hlávku brokolice. Vychýlili jsme svůj potravinový systém na stranu škodlivých kalorií, a není to náhoda. Důvod, proč jsou tyto kalorie levnější, je ten, že právě ty masivně dotujeme. Tohle má přímou souvislost s druhem zemědělství, který děláme, a naší farmářskou politikou. Všechny tyhle kalorie pocházejí z polních plodin, z pšenice, z kukuřice a sojových bobů. Tyto kalorie jsou velmi levné. Proto největším předpokladem obezity je nízký příjem. Po celou historii dějin lidstva jsme se museli hodně snažit, abychom měli dostatek potravy a kalorií pro poměrně značné procento lidské rasy. Dnes je problémem příliš mnoho kalorií. Průmysl svaluje vinu za obezitu na krizi osobní zodpovědnosti. Ale když vytváříte nové potraviny, tlačíte na citlivá místa evoluce. Faktem je, že instinktivně prahneme po třech chutích, soli, tuku a cukru. které jsou v přírodě velmi vzácné. Dnes je cukr k dispozici neustále v ohromném množství. Pozřeme ho stovky kilo ročně. Tato strava založená na kukuřičném sirupu a rafinovaných karbohydrátech vede k těm inzulínovým výkyvům a postupně opotřebovává systém, kterým naše tělo metabolizuje cukry. Můj manžel je diabetik. Mám obavy, že by mohl ztratit zrak. Občas se třese. Takže se bojím, že nebude moct řídit, protože řízením se živí. Musíme zvažovat jeho léky. Kolik stojí? 70 dolarů? 50 tablet stojí 130 dolarů. Bere ale dva druhy. 100 a něco za jedny a dalších 100 a něco za další. To je velká část našich příjmů. Máme dilema: Platit mu léky, aby byli zdraví my, nebo kupovat zeleninu, abychom byli zdraví. Co z toho máme dělat? Je těžké sledovat svého otce, jak ho trápí cukrovka a tak... A je smutné, že ji možná má i moje sestra. Něco je špatně ve způsobu, jakým žijeme naše životy, kde se pohybujeme, kde kupujeme potraviny a vůbec s potravinami, které jsme schopni kupovat a způsobují tuhle epidemii. Nejde jen o naši komunitu. Nejde jen o Baldwin Park. Je to všude. Kolik z nás má v rodině jednu osobu, která trpí cukrovkou? A co dvě? Tři? Dříve cukrovka 2. typu postihovala jen dospělé. Dnes postihuji i děti, a to v epidemické míře. 1 ze 3 Američanů narozených po roce 2000 v raném věku onemocní cukrovkou. Mezi menšinami je tento podíl 1 ze 2. V TRÁVĚ FARMY POLYFACE ÚDOLÍ SHENANFOAH, VIRGINIE Všechno, čeho jsme v moderním zemědělstvím dosáhli, je pěstovat plodiny rychleji, výživnější, větší, levnější. Nikdo nepřemýšlí o E. coli, cukrovce 2. typu a ekologické rovnováze celého systému. Přenášíme rozhodovací moc z nezávislých farmářů, přenášíme ji do zasedaček společností, do velkých měst tisíce mil daleko, kde ti lidé rozhodují, ale nežijí s důsledky těchto rozhodnutí. Všechno je založeno na trávě. Nekrmíme je kukuřicí, mrtvými kravami, nebo kuřecími mrvami, jako tamhle v údolí. ...nebo mrtvými kuřaty. Žerou prostě trávu, píce, jetel, býlí... Jsou to býložravci. Pokud by měly žrát kukuřici, musel byste tu kukuřici sklidit, přivézt, pak byste musel někam odvozit všechen ten trus a to vás položí. Tady... Tady je to všechno. Chci říct, kráva to tu trusem hnojí. Pase se. Nemusíme to tu hnojit. Nemusíme to kosit. Spase to. Je to opravdové, opravdové sluneční dolary. Potravinářský průmysl postupně vytvořil tak hlučná, smradlavá, nepříjemná místa, kam provozovatelé těchto podniků nechtějí nikoho pouštět, aby lidé neviděli nehezkou skutečnost. Pokud by se to stalo, ztratili bychom všechnu integritu a odpovědnost potravinového systému. Kdybychom ve všech megavýrobnách udělali zdi ze skla, měli bychom v této zemi jiný potravinový systém. Dovolili jsme sami sobě tolik se vzdálit a ztratit zájem o něco tak důvěrného, jako je jídlo, které jíme. Být tady venku je velký rozdíl. Čerstvý vzduch, slunce, ptačí zpěv, chápete? Ale podle Ministerstva zemědělství je to nehygienické, protože tu je přístup ke vzduchu. Snažili se nás zavřít. Byl to jeden z našich největších bojů, když se nás snažili zavřít, že prý je to nehygienické. Věřili byste tomu? Tak jsme si udělali testy v místní laboratoři. Měli jsme průměr 133 CFU. Ty z obchodu měly v průměru 3 600. A to prošly bilióny chemických úprav. Naše žádný chlór nepotkaly. Lidi se často diví: "Je to pravda? Opravdu dokážete nakrmit svět?" Je to zdánlivě pěkný argument, protože... Protože ano, jsme naprosto stejně efektivní, zvláště když vezmete v potaz, jak neefektivní je průmyslový systém. Spousta lidí přijde na farmářský trh a povídá: "Cože? 3 dolary za tucet vejcí?" A přitom pijí limonádu za 75 centů. Ahoj prase. Ahoj prasátka! Ahoj prasátko! Pořád mě zaráží, jak úspěšní jsme byli v přesnosti střelby na špatný terč. Naučili jsme se... například... Kvůli dobytku jsme se naučili, jak vysazovat, hnojit a sklízet kukuřici za použití technologie GPS, ale nikdo si neodstoupí a nezeptá se: "Měli bychom krávy krmit kukuřicí?" Stala se z nás kultura techniků. Všichni řešíme otázku: "Jak?" Ale nikdo se nezastaví a neřekne: "Ale proč?" Kultura, která vidí prase jako hromadu protoplasmatických neživých struktur, s kterou lze zacházet, jak si lidská představivost zamane, bude pravděpodobně nahlížet na členy své společnosti a jiné kultury a národy se stejným druhem opovržení, neúcty a nadřazené mentality. ZÁVOD NA ZPRACOVÁNÍ VEPŘOVÉHO TAR HEEL, SEVERNÍ KAROLÍNA Největší jatka na světě Závod stojí v malém městě jménem Tar Heel, uprostřed velice ekonomicky zaostalé oblasti. Smithfield je mistrem v umění výběru pracovní síly, kterou může vykořisťovat. Zpočátku se jednalo o místní pracovní sílu. Chudí běloši, chudí černoši. S touto pracovní silou se vypořádali velmi rychle. V současnosti musejí svážet dělníky od Dentsville v Jižní Karolíně až po Clinton v Severní Karolíně. Museli byste nakreslit kruh v průměru 160 km, abyste měli oblast, odkud jsou všichni vaši pracovníci. Natočeno skrytými kamerami dělníků K dělníkům se chovají stejně jako k prasatům. Nemusejí se zajímat o pohodlí prasat, protože jsou tu jen na chvíli. Čeká je porážka. A na dělníky nahlížejí stejně. Nezajímá je, jak dlouho zůstanou, protože podle nich všechno má svůj konec. ODDĚLENÍ PORÁŽEK Denně je poraženo 32 000 prasat. Protože zaměstnancům projde rukama 2000 prasat za hodinu a musejí se hrabat v jejich vnitřnostech, často se jim pod nehty dostane infekce a všechny nehty jim upadají. Jste pokrytý krví, výkaly, močí. Snadno dojde ke zranění. Děláte pořád stejný pohyb na stejné části prasete, a to v jednom kuse. V podstatě je s vámi zacházeno jako s lidským strojem. Vychováte si lidi, které si nemůžete dovolit ztratit. A Smithfield to ví. A proto si vás drží. Před 100 lety, když Upton Sinclair napsal "Džungli", existoval hovězí kartel, který třímal obrovskou moc. Byli využíváni přistěhovalci z východní Evropy bez jakéhokoli druhu vládní regulace. Docházelo k hrozným zmrzačením, dokonce k úmrtím. Zlepšovalo se to. Pomalu se to zlepšovalo. Teddy Roosevelt převzal kontrolu nad hovězím kartelem. Odborářské svazy organizovaly dělníky z masného průmyslu a změnily ho v jedno nejlepších průmyslových zaměstnání ve Spojených státech. Být v 50. letech dělníkem v masném průmyslu bylo jako být dělníkem v automobilce. Měli dobrou mzdu, výhody, výsluhy. A pak se stalo co? Zpracovatelské společnosti rostly, aby uspokojily potřeby fast foodového průmyslu, který byl jejich největším zákazníkem. Některé z těchto společností, jako IBP, si od fast foodů vypůjčily praktiky zacházení se zaměstnanci, snížily platy, zařídily, aby nebyly odbory, urychlily výrobu, a vycvičily dělníky k opakování jedné činnosti pořád dokola. Práce v masném průmyslu nyní patří k nejnebezpečnějším zaměstnáním v USA. Masný průmysl zároveň zaměstnal nový druh přistěhovalců - nelegální přistěhovalce, a v poslední době přistěhovalce z Mexika. Mnoho z nelegálních přistěhovalců, kteří přicházejí do USA, bylo v Mexiku pěstiteli kukuřice. Dohoda o volném obchodu vedla k zaplavení mexického trhu levnou americkou kukuřicí. O práci kvůli ní přišlo víc než 1,5 miliónu mexických zemědělců. Nemohli konkurovat levné kukuřici z USA. Takže co se stalo s tím 1,5 miliónem mexických zemědělců? Zpracovatelé masa jako IBP, National Beef a Monfort začali aktivně najímat v Mexiku. Propagovali se v rádiu a v novinách. IBP vytvořilo autobusový spoj, aby přivážel dělníky z Mexika do Spojených států. Celé roky vláda zavírala oči nad najímáním přistěhovalců masným průmyslem. Ale nyní, když je v kurzu protipřistěhovalecká politika, najednou se podnikají opatření, ale ne proti těmto společnostem. Vláda zasahuje proti dělníkům. TAR HEEL, SEVERNÍ KAROLÍNA 4:30 EDUARDO PENA ODBORÁŘSKÝ PŘEDÁK Imigrační agenti na tomto parkovišti zatýkají pracovníky Smithfieldu. Je to na základě dohody mezi Smithfieldem a imigračními úřady. Zbavují se 15 dělníků denně, ale neuvidíte žádné masové razie. Takhle nedojde k ovlivnění výroby. Nemusíme jim nic říkat. - Pane, snažíme se... - Na něco se mě ptala. Pokládá otázky nám, ne vám. Nevidím nikoho zatýkat manažery Smithfieldu. Nikdo ze závodu, kdo má co dočinění s tím, že se tito dělníci zaměstnávají, zatčen není. Vidíme tu dnes jen dělníky, kteří pro tuto společnost tvrdě pracují. Takoví lidé se zatýkají. Chceme za potraviny utrácet co nejméně. Nechápeme, že to má svou daň. Tito dělníci tu jsou 10, 15 let, vyráběli pro vás slaninu a šunku a teď jsou zatýkáni jako kriminálníci. A tyto společnosti přitom vydělávají miliardy dolarů. Smithfield odmítl pro tento film poskytnout rozhovor. SKRYTÉ NÁKLADY Je nízká cena všechno? Kdo si chce koupit to nejlevnější auto? Jsme ochotni dotovat potravinový systém, abychom vytvořili "mystérium" levného jídla, které je vlastně velice drahé, když započítáte náklady na životní prostředí, sociální výdaje, zdravotní výdaje. Průmyslové potraviny nejsou poctivé. Nemají poctivou cenu. Nevyrábí se poctivě. Nezpracovávají se poctivě. Není na nich nic poctivého. Nenapadá mě lepší využití pro krabici od Smithfieldu. Bylo to asi pětihodinová cesta, takových 500 kilometrů. Takže ano. Stálo to za to. Netoužím se rozrůstat nebo zvětšovat. Toužím vyrábět nejlepší potraviny na světě a ozdravovat. A pokud k nám přitom bude pro zboží chodit víc lidí, pak mi Bůh pomáhej, abych uspokojil jejich potřeby bez ohrožení naší poctivosti. Takhle to vidím. Ani trochu netoužím být ve Wal-Martech. Jakmile dosáhnete takové výroby, změní se váš pohled na zákazníka, na váš výrobek, na vaše podnikání. Změní se vám pohled na to nejdůležitější, uvidíte to prostě jinak. VÝSTAVA PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ ANAHEIM, KALIFORNIE Tohle je náš nový organický popkorn. Tohle je sojové mléko od Vitasoy, nejlepší sojové mléko na celém světě. Když tahle výstava byla poprvé, vešla se do té řady vpravo. Několik z nás přespávalo ve stáncích. Nemohli jsme si dovolit hotel. Biopotraviny každoročně rostou o 20 %. Je to jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví potravinářského průmyslu. Bože můj! Kapitalizmu se nezbavíme. Určitě se ho nezbavíme v době, kdy potřebujeme zastavit globální oteplování a odvrátit znečištění vzduchu, potravin a vody. Musíme být mnohem důraznější. Pokud vyznáváme heslo: "Dokonalost je nepřítelem dobra" a říkáme, že budeme kupovat potraviny jen od toho nejdokonalejšího systému v okruhu 160 kilometrů, nikdy toho nedosáhneme. Jako environmentalistovi mi bylo naprosto jasné, že zdrojem veškerého znečištění bylo podnikání, podnikání bylo v podstatě zdrojem všeho, co ničilo tento svět. Na vysoké jsem malý institut jménem Institut nové alchymie, který provozovala skupina biologů - odpadlíků. Žiji v naději, že vám... Kázali jsme nové náboženství, snažili jsme se vyvíjet alternativní způsob zpracování potravin a odpadu, ale přesvědčovali jsme již přesvědčené. Byli jsme závislí na zdrojích podpory, které už byly na suchu, a nedostali jsme se k publiku, které naše poselství opravdu potřebovalo slyšet. Uvědomili jsme si, že nesmíme být Davidem, který stojí proti Goliášovi. Musíme se stát Goliášem. Když jsme začali, měli jsme farmu se sedmi kravami. Chtěli jsme prokázat, že podnikání může být součástí řešení globálních enviromentálních problémů. Zároveň jsme museli prokázat, že můžeme být vysoce výděleční. Nyní, v roce 2008, nejen že jsme číslem 3 mezi americkými jogurty, ale patříme i mezi nejvýdělečnější. Stonyfield byl koupen skupinou Danone, potravinářským konglomerátem v hodnotě 23 miliard dolarů. Gary zůstává ve vedení Stonyfieldu. Vidíte, tohle je zajímavé. Tahle malá společnost je divize Kraftu, ale nemáte ani ponětí, že to je Kraft. Tahle patří Pepsi. Tahle Kellogg's. - Kashi patří Kellogg's? - Jo. - Tahle je od Colgate. - Opravdu? Jo, je to jedna ze společností, které začínaly jako my. Dokáží si zachovat svou podstatu? - No, to je... - Nebo je to změní? V podstatě se stanou úspěšnými. Přišla porota. Musím tam jít. Tyto veliké společnosti nerostou organicky. Rostou tím, že někoho koupí. Coke, Pepsi, Kellogg's, General Mills... Všichni pádí do obchodu s biopotravinami. FARMA LILAC RIDGE DODAVATEL STONYFIELDU Když Wal-Mart vstoupil do prostoru biopotravin, byl jsem šokován. Je to jedna z neúžasnějších věcí. Snil jsem o dni, kdy se posadíme s giganty ze společností a budeme hovořit o biopotravinách a udržitelnosti. - To je Amanda. To je Rand. - Ahoj Amando. Jsem Rand. - Rande, těší mě. - Tony. - Tony. Skvělý. - Těší mě. Dobře, pomozte mi přijít na to... - Oba pracujeme pro Wal-Mart. - Pro Wal-Mart? Tak. Víte, že my do Wal-Martů nechodíme? - Nikdy jsme tam nebyli. - Skutečně? - Není to úžasné? - Tak jsme přišli my za vámi. Jo, nikdy jsme u vás nebyli. Bojkotujeme vás už dlouho a držíme se toho. Wal-Mart si velmi potrpí na svou pověst. Zcela evidentně byl očerňován pravděpodobně víc než jakýkoli maloobchodník v našem současném hospodářství. Je to vlastně velmi snadné rozhodnutí, podporovat věci jako biopotraviny nebo cokoli jiného na základě toho, co chce zákazník. Vidíme to a reagujeme na to. Pokud je jasné, že to zákazník chce, je snadné dát tomu podporu, prosazovat a pokusit se to uskutečnit. Když přijdu ke svým starým enviromentalistickým přátelům, spousta z nich je zděšena, že dělám pro takovou společnost. Ale když jim potom vysvětlím, jaký dopad má jedna objednávka z Wal-Martu na množství nepoužitých tun pesticidů, tun herbicidů, tun chemických hnojiv... Jde o to, že se přeneseme přes emoce a dostaneme se k faktům. To, co tu děláte, je opravdu klíčové. Nemám o tom žádné iluze. Nevěřím, že Wal-Mart za námi přišel, protože náhle dosáhl morálního osvícení. Bylo to kvůli penězům. Mohu se svými radikálními přáteli mluvit třeba celý den, ale nikdo z nich nedokáže popřít skutečnost, že zvýšení obratu Wal-Martu o další milión dolarů pomůže zachránit svět. V minulém století dokázal průměrný farmář uživit šest až osm lidí. Dnešní průměrný farmář uživí 126 lidí. Jasné? Jsou to ti nejproduktivnější lidé, co kdy žili. Změny, které se odehrály na farmách, byly významné a zásadní, ale pro většinu z nás neviditelné, protože kdo dnes zná nějakého farmáře? Ale jejich způsob života prošel revolucí. OD SEMÍNKA PO SUPERMARKET Před 10 000 lety začali farmáři uchovávat svá nejlepší semínka a sázeli je další rok. Tak se vyvinulo osivo. Tak se vyvinula kukuřice, z víceméně nepoužitelné trávy do dnešní extrémně výživné rostliny. Myšlenka, že soukromá společnost může vlastnit plodiny, je nová. Až v 80. letech Nejvyšší soud uznal, že si můžete patentovat život. A to otevřelo stavidla snahám patentovat si ty nejcennější části života, což jsou plodiny, na nichž jsme závislí. Monsanto je chemická společnost. vyrábějí DDT, dioxin Agent Orange z Vietnamu, a vyvinuli produkt s názvem "Roundup". Začali jsme slýchat o geneticky upravených sojových bobech, které dokáží odolat Roundupu. Když byl prováděn postřik Roundupem, zahynulo všechno rostlinstvo kromě těchto Roundupu odolných sojových bobů. V roce 1996, kdy začalo Monsanto prodávat Roundupu odolné sojové boby, obsahovala jejich patentovaný gen jen 2 % sojových bobů v USA. Roku 2008 byl patentovaný gen Monsanta obsažen v 90 % amerických sojových bobů. Vzpomínám si, když vešel v platnost první zákaz uchovávání semen na další rok. Většina farmářů byla celým konceptem naprosto znechucena. Bylo zajímavé sledovat, jak jsme za 11 let přešli od naprostého opovržení myšlenkou, že si nemůžeme uchovávat semena, až k přijetí. Co se stane, když si farmář semena uskladní? No, víte, dnes se to týká v podstatě už jen jedné společnosti, a tou je Monsanto. Monsanto je... Mají tým soukromých detektivů, kteří se potulují zemí, a mají telefonní linku, kam se dá zavolat. Když tam někdo zavolá a udá někoho, že si skladuje semena, pošlou detektiva, aby se na to podíval. Když si uložíte semena, musíte zavolat někomu z Monsanta. Monsanto má tým 75 lidí, kteří se věnují vyšetřování a žalobám na farmáře. Každý, kdo je přistižen, jak si uchovává osivo, může být vyšetřován kvůli porušení patentu. Dva muži vjeli na mou příjezdovou cestu někdy kolem sedmi večer, ukázali mi nějakou černou legitimaci a ani se nezmínili o tom, že jsou z Monsanta. Řekli, že mají kontrolní tým, který mě viděl při čištění sazenic. Považoval jsem za nutné vstávat ve 3:00 a 4:00 v noci, dřív než by mě mohli detektivové na silnici sledovat. Byli to... Řekl bych, že možná bývalí vojáci nebo bývalí policisté. Byli vysocí a budili respekt. Nevím, jestli měli kontrolní tým, nebo jestli mě udal můj soused. Nevím. Když jsem vyrazil k domu, jeden z nich mi řekl... slyšel jsem to zezadu: "Je vinen." MOE PARR ČISTIČ SEMEN Moeův stroj očistí semena od odštěpků, aby mohla být uskladněna a vyseta následující rok. Je to skutečně důmyslný stroj vynalezený v 19. století a Monsanto je všechny odstavilo. Kolik si myslíte, že je v zemi čističů semen? Ve státu Indiana jich může být tak šest. Může. Nejsem informovaný... - Kolik jich tu bývalo? - Jéje, každý okres měl tři. Všem byl zastaven provoz. Nikdo nezbyl. Když přišly na trh sojové boby od Monsanta, nepřeorientoval jsem se. Běžné sojové boby, které jsem používal, mi slušně vynášely.